wrapper

Флеш вести

Четврток, 23 Март 2017 20:47

Науката докажа дека кучињата препознаваат лоши луѓе

Ако имате домашен миленик, веројатно веќе сте сфатиле дека вашите крзнени пријатели се паметни, а сега истражувањата покажуваа колку кучињата се навистина итри и колку добро може да ги проценат луѓето.

Истражувањето направено од страна на списанијата “Neuroscience” и “Biobehavioural Reviews” покажа дека кучињата можат да ги разликуваат добрите од лошите личности. Поточно, тие можат да проценат кога некој се однесува лошо кон друга личност.

Изгледа кучињата имаат вградено детектор за препознавање.

Малите и паметни домашни миленици овие информации ги користитат за да знаат како да се постават во комуникацијата со луѓето, вклучувајќи ги и нивните сопственици.

За да ги проверат своите заклучоци, истражувачите ги замолиле сопствениците пред своите кучиња да одглумат сценарија во кои разлчно се однесуваат. Волонтерите глумеле дека не можат да оворат лименка па барале помош од двајца истражувачи кои биле со нив.

Во првото сценарио, еден од истражувачите пасивно стоел додека другиот помагал на сопственикот. Во другото сценарио еден истражувач само стоел не раегирајќи, додека другиот директно одбил да помогне.

Во двата случаи на крајот истражувачите понудиле храна на кучињата.

Во првото сценарио, кучињата подеднакво земале храна и од едниот и од другиот истражувач. Во вториот случај, каде еден од истражувачите бил отворено груб кон сопственикот, кучињата во голем процент ја одбиле храната.

Истражувањата покажале дека кучињата добро ги проценуваат луѓето и нивното однесување, па врз основа на тие информации одлучуваат. 

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на